Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie is de specialisatie binnen de kinderfysiotherapie die zich richt op problemen in het buik-en bekkengebied.  

Zindelijk worden gaat meestal vanzelf en gebeurt tussen 2 en 4 jaar. Een voorwaarde om zindelijk te worden is dat een kind dit zelf wil en het seintje om te poepen en plassen voelt en hierop reageert.


Vanaf een leeftijd van vijf jaar kan de kinderbekkenfysiotherapeut met jouw kind bewust gaan oefenen. Bij een jonger kind krijgen ouders gerichte adviezen en wordt een start gemaakt met het zindelijk worden door spelenderwijs te oefenen.

 

Daarnaast zijn veel voorkomende klachten die de kinderbekkenfysiotherapeut ziet:

 

  • urine- en/of ontlastingsverlies
  • heel vaak plassen (onrustige blaas) of niet goed kunnen leeg plassen
  • niet op tijd op het toilet zijn
  • verstopping in de darmen (obstipatie)
  • te lang ophouden van plas
  • blaasontstekingen
  • angst voor plassen of poepen
  • ontlastingsverlies: poepongelukjes
  • bedplassen (enuresis)


Klachten rondom continentie kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks leven, van zowel het kind als de ouder en zorgen voor schaamte, verdriet en spanning. 

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de intake zullen de klachten geïnventariseerd worden. Dit gebeurt tijdens een vraaggesprek en aan de hand van vragenlijsten. Daarnaast wordt er een bewegingsonderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de motoriek, de ademhaling en de mogelijkheid tot ontspanning. Die spelen namelijk een belangrijke rol bij goed (leren) poepen en plassen.

 

Wanneer de klachten van je kind duidelijk in beeld zijn gebracht wordt het behandelplan opgesteld. Dit plan kan bestaan uit voorlichting, oefentherapie gericht op het zelf (weer) goed leren voelen van de bekkenbodemspieren en het leren controleren van die spieren. Indien nodig wordt aandacht besteed aan houding, kracht, stabiliteit en motoriek van je kind. De kinderbekkenfysiotherapeut speelt in op de belevingswereld van het kind, om spelenderwijs weer vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen.

 

 

Over Ons

Praktijk voor kinderfysiotherapie Poelmann - Vonk - van Nimwegen

Heemstede
Duin en Vaart 2A

2105 MJ Heemstede

 
Velserbroek

Galle Promenade 135

1991 WH Velserbroek

Tel: 06 - 15 67 97 92 ( Liesbeth Poelmann)

Tel: 06 - 16 29 04 85 ( Berber Vonk)
Tel: 06 - 11 92 71 81 ( Merel van Nimwegen) 

Mail: poelmann@kpnmail.nl

Mail: berber.kinderfysio@gmail.com

 

Openingstijden dagelijks van 8.00-18.00 uur